0

Τελικά πώς είναι η ψυχολογία του παιδιού στην προσχολική ηλικία;

Παιδιά που τσιρίζουν ή κλαίνε, που δεν μπορούν με τίποτα να ελέγξουν οι γονείς. Οι γονείς προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να βρουν μια ισορροπία!! Σίγουρα πρόκειται για καταστάσεις δύσκολες για όλους…

Γονείς, όσο και αν βιάζεστε για μια δουλειά ή θέλετε να κάνετε κάτι συγκεκριμένο, το παιδί σας θέλει και χρειάζεται πρώτα να ολοκληρώσει το παιχνίδι του. Ναι! Όσο ασήμαντο και αν σας φαίνεται…

Πώς θα χειριστούμε όμως ως γονείς αυτήν την δύσκολη προσχολική ηλικία

  1. Ενθαρρύνετέ τα να εκφέρουν την άποψή τους! Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας προσπαθούν να κερδίσουν όλο και περισσότερες ελευθερίες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανεξαρτητοποίησής τους, διαφωνούν συχνά μαζί σας, ενώ σαφέστατα έχουν και το δικαίωμα τους στο “όχι”.
  2. Βοηθήστε τα να γίνουν αυτόνομοι άνθρωποι. Πολλές φορές φάσκουν και αντιφάσκουν: θέλουν να θεωρούνται αρκετά μεγάλα για να ντύνονται μόνα, αλλά και πολύ μικρά για να μαζέψουν μόνα το δωμάτιό τους. Δώστε τους κίνητρα για να νιώθουν πάντα δυνατοί.
  3. Η διαχείριση του θυμού τους. Είναι αρκετά λογικά κάποια ξεσπάσματα θυμού και απογοήτευσης, οι φωνές είναι απόλυτα φυσιολογικές σε αυτή την ηλικιακή φάση και, μέχρι ενός σημείου, δικαιολογούνται. Αν όλα κυλήσουν κανονικά, μεγαλώνοντας, θα μάθουν να διαχειρίζονται τον θυμό τους και να αντικαθιστούν τις μπουνιές με λόγια.
  4. Προσπαθήστε να δείξετε απάθεια στα ξεσπάσματα ώστε να εκτονωθεί το παιδί και μόλις ηρεμήσουν τα πνεύματα, συζητήστε τους λόγους που το έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Σταδιακά, θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει και να το ξεπεράσει.

Μην περιμένετε άμεση αλλαγή της συμπεριφοράς των παιδιών!

Θυμηθείτε ότι χτίζετε σιγά σιγά την προσωπικότητά τους και συμβάλλετε στο να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας. Με υπομονή και αρκετή συζήτηση το παιδί θα καταλάβει αν διατρέχει κινδύνους, πάντα με την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *